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Questions and Answers 

Training Workshop February 28, 2022 

DEM Freshwater Wetlands Rules (250-RICR-150-15-3) 

 
Session 1.  Permitting Framework and Standards Overview 
 
Question:  How does floodplain rule - no reduction of storage capacity apply to coastal 

floodplain - where there is an outlet to tidal waters or a salt pond? 

Answer from CRMC:  If the project is within the CRMC freshwater wetland in the vicinity of the coast 
jurisdiction, the agency practice is that flood capacity storage is not required 
where there is a direct discharge to tidal waters.  The downstream impact is to 
tidal waters of the state.  There are no downstream impacts to downstream 
properties as if you were on a freshwater river system located hundreds of 
yards if not miles upstream and could potentially cause downstream flooding if 
you didn’t address the flood storage standard. Within the CRMC Red Book (650-
RICR-20-00-1), under the stormwater section, CRMC has the provision: 
applicants may not be required to control post development peak discharge 
rates at pre-development peak discharge rates provided the design provides for 
non-erosive discharges to tidal waters.   

 
Question:  Regarding Town zoning variances - there are times when the requested front 

setback relief is excessive, but the applicant insists RIDEM or CRMC requires it.  
If the Zoning Board were to give partial setback relief would that doom the 
project? 

Answer from CRMC:  Under the variance standards, if an applicant is required to obtain a variance to 
a standard that could be alleviated if you were to get relief from the local zoning 
authority, that is the requirement.  At a minimum, the applicant must 
demonstrate that they made a good faith attempt to receive zoning relief.  If the 
municipality doesn’t grant it, the applicant will include their request and the 
municipality’s response as part of the application as documentation of a good 
faith effort. 

Answer from RIDEM:  The relevant portion of the Variance Requirements reads, “In those instances 
where a variance would be obviated or reduced if a variance for a 
setback were acquired from a local municipality, the applicant must first 
exhaust his or her remedies before the local municipality prior to 
submitting an application for a permit to the Department [or CRMC]” 
(emphasis added).  If an applicant exhausts their remedies with the 
municipality prior to submitting to the Department or CRMC as required 
and provides documentation that the municipality granted only partial 
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relief (or even if no relief is granted at all), then the Variance requirement 
would still be satisfied. Whether or not such partial relief would be 
sufficient for the project to receive approval would depend on whether 
the applicant met all other requirements for a Variance, including 
whether all of the Review Criteria were met. 

 
Question:  Does protection of rare, threatened, and endangered (RTE) species in the new 

wetland rules extend to species that do not utilize wetland habitats? 

Answer from RIDEM:  Potentially, but only if the species in question relies on the wetlands for some 
part of their lifecycle.  If you look at the standard, it’s not really protecting the 
species; it’s protecting the wetlands’ ability to support or provide habitat 
requirements for that species.  If it’s an upland species and does not rely on the 
wetlands for any part of its life cycle, then it would not receive protection under 
the Freshwater Wetlands Rules. See Rule 3.7.1.D. “No project or activity may 
result in degradation of the natural characteristics of any rare freshwater 
wetland type; likewise, no project or activity may reduce the ability of a 
freshwater wetlands or buffer to ensure the long-term viability of any rare or 
endangered animal or plant species incorporated by reference in §§ 3.3(A) and 
(B) of this Part or under the Federal Endangered Species Act.” 

 
  
Session 2:    Application Types 
 
Question:  If a permit is issued under the current regulations, do the extension periods 

under the upcoming regulations apply? 

Answer:  For permits issued under the current regulations prior to July 1, 2022, the 
expiration date from the current regulations applies.  The new expiration dates 
will only take effect on the permits that are issued under the new Freshwater 
Wetlands Rules effective on July 1, 2022. 

 
Question:  If we submit an application (that proposes a project) under the current 

Freshwater regulations, we will need to reapply after the new regulations going 
into effect?  

Answer: No. If someone applies today, the rules in effect today apply to that project.  

Any application submitted to the Department or CRMC prior to July 1, 
2022 shall be governed by the previous rules. The new rules will only apply 
to projects with applications that are filed on or after July 1, 2022.  There are 
provisions, like a grace period, after those rules go into effect for a limited 

amount of time and limited types of projects. Applicants for projects that 
have obtained a valid Master Plan Approval from a municipality on or 
before July 1, 2022 may elect to comply with the prior Freshwater 
Wetlands Rules, in effect as of July 16, 2014, provided that a complete 
application for the project is submitted to the Department or CRMC on or 
within sixty (60) days from the effective date of the new Rues (July 1, 
2022). A project within a jurisdictional area for which a valid building 



permit has been issued prior to July 1, 2022 and that was not required to 
obtain a permit under the old Rules may be constructed in accordance 
with the building permit without a requirement to obtain a freshwater 
wetlands permit.  

 
Question:   Will application signatures still need to be originals? 

Response from RIDEM: For now, yes.  RIDEM is working to roll out a new e-permitting platform over the 
next two years to replace its current permitting database where electronic 
signatures and application materials will be accepted. 

 
Session 3:   Submittal Requirements  
 
Question:  Could you please reiterate the need to submit an application when in JA but 

clearly out of the Buffer Zone. 

Answer from RIDEM: Under the statue and Rules and Regulations going into effect, if you are 
proposing a project within the established jurisdictional area limit (that 100 feet 
from any wetland or 200 feet from river, stream, or public drinking water 
reservoir), you will need to obtain a permit unless you are exempt.  There’s a 
significant list of projects that are exempt and do not require a permit to move 
forward.  For certain projects that are within the jurisdictional area but outside 
the buffer zone, we are hoping to develop a general permit for more efficient 
processing.  If you are outside the buffer zone, RIDEM/CRMC know that you 
meet the freshwater wetland standard, the buffer standard, and the setback 
standard.  Then it’s a matter of meeting the standards that have always been in 
place.   

 
Question:  Who determines if a project is a Major Land Development project, the TOWN or 

RIDEM? 

Answer: Neither.  Major land development is defined in RIGL Title 45, Chapter 23.  If it 
meets the statutory definition, then it has to go through the municipal review 
process specified in state law.  

 
Question:  Can application forms be signed digitally, then followed up with an original 

signature by mail?  Would this slow down the application from being accepted? 

Response from RIDEM: We will be evaluating this and addressing in application workshops in April and 
May. 

 
 

 
 
 
 
 


